Tijdens deze prachtige avond nam zowel jeugdorkest Mherimba als Koninklijk Erkende Harmonie Amicitia alle aanwezigen mee op een muzikale reis door het land van de onbegrensde mogelijkheden, het machtigste land ter wereld, The United States of America. Deze avond was, om het in de woorden van President Donald Trump te zeggen, “America First!”
Onze vereniging was dan ook enorm blij en trots dat het gelukt was om voor dez avond een heel bijzondere gastheer binnen te halen, deze kent als geen ander de Amerikaanse muziek en de presentatie was in handen van:
“the one and only 45th President of the United States of America, Mr. Donald J. Trump”.
- great
- fantastic
- fabulous
- magnificent
- superb
Donald J. Trump alias Roger Flamand
‘It is a great, great honour to be your guest speaker here tonight, in this fantastic little village Banholt. I just love it here, great people, great food, great beer and tonight great music. When I saw a first picture of your music orchestra, and saw the green uniform and big hats, I was afraid I was invited to North-Korea at first. I was there not too long ago and saw all kinds of uniforms just like yours.
Good to see that tonight the dresscode is black, and I am very pleased to see you guys wearing my red tie.
No worries, Geen zorgen, ik zal de verdere avond in het Nederlands aankondigen.’
De avond werd gestart met Jeugdorkest Mherimba onder leiding van dirigent Marc Houben. Er werd gestart met River City van Jacob de Haan. De Journey through America begon in Sacramento, de hoofdstad van de Amerikaanse staat Californië. Deze stad ligt aan de samenvloeiing van de rivieren Sacramento en de American River in het noorden van de grote Centrale Vallei van Californië en wordt ook wel River City genoemd.
Het programma werd vervolgd met Dakota van Jacob de Haan. De Dakota-indianen, afkomstig uit de Amerikaanse staten Noord- en Zuid-Dakota, staan centraal in deze compositie.
Het derde werk van Mherimba was een medley van Amerikaanse volksliedjes en de titel van het werk was tevens de titel van dit themaconcert: ‘A journey through America’. Het publiek hoorde onder andere ‘ The Star Spangled Banner, Oh Susanna, When The Saints Go Marching In, When Johnny Comes Marching Home en Deep In The Heart Of Texas’.
Vervolgens Hymn to the fallen van John Williams. Wanneer je aan Amerika denkt en aan de verbondenheid van dat land met ons hier in Tebannet, dan denken we natuurlijk aan de bevrijding van Limburg in september 1944 en het tastbare bewijs van de offers die honderdduizenden militairen brachten voor onze vrijheid welk we in Margraten dagelijks aantreffen. Op de Amerikaanse begraafplaats liggen meer dan 8000 strijders voor onze vrijheid begraven. De oorlogsfilm “Saving private Ryan” herinnert aan de bevrijdingsoperatie in 1944 en 1945 en met de muziek uit deze film, gecomponeerd door de beroemde filmmuziek maker John Williams.
Heal the World van Michael Jackson was de laatste bijdrage van het Jeugdorkest aan het themaconcert. Het nummer Heal the World uit 1992 is afkomstig van zijn album Dangerous. In de videoclip komen kinderen uit arme landen aan de orde. Tijdens een chatsessie met fans op internet in 2001 zei Michael Jackson dat Heal The World het nummer is waarop hij het meest trots is. Na het nummer heeft hij ook de Heal The World Foundation opgericht, een goed doel om de levens van kinderen uit arme landen te verbeteren en ze te leren hoe ze de wereld om hen heen kunnen verbeteren.
Vervolgens werd de vloer vrijgemaakt voor Koninklijk erkende harmonie Amicitia onder leiding van dirigent Frans Bemelmans.
The Star Spangled Banner. Amicitia opende met het Amerikaans volkslied The Star-Spangled Banner (de met sterren bezaaide banier). Het lied verwijst naar de vlag van de Verenigde Staten.
Trump: ‘Please all rise for the US hymn’.
Vervolgens The Music Makers van Alfred Reed. Alfred Friedman is de enige zoon van Carl en Elizabeth Friedman die, voor de Eerste Wereldoorlog, vanuit Wenen naar de VS emigreren. Alfred Friedman gebruikt de naam Alfred Reed lange tijd als pseudoniem, maar in 1955 wordt het zijn officiële naam. Reed is een van de bekendste Amerikaanse componisten voor harmoniemuziek. In 1968 componeerde hij de concertouverture “The music makers Het werk is gebaseerd op het gedicht van Arthur O’Shaughnessy:
‘We are the music-makers
And we are the dreamers of dreams,
Yet we are the movers and shakers
Of the world forever, it seems.
One man with a dream, at pleasure,
Shall go forth and conquer a crown:
And three with a new song’s measure
Can trample an empire down.’
What a Wonderfull World van Louis Armstrong.
I see trees of green, red roses too
I see them bloom for me and you
And I think to myself what a wonderful world’
Dit muzieknummer werd in een versie gebracht door Amicitia en Serge Gulikers. De voormalige IDOLS-finalist en groot limburgs muzikaal talent.
Daarna Godspeed! van Stephen Melillo
De Amerikaanse componist, muziekpedagoog en dirigent, Stephen Melillo is een multi-talent. Hij werkte als muziekleraar in openbare scholen. En aan het begin van de jaren 80 van de vorige eeuw deed hij in New York een opleiding met 275 docenten uit de vakgebieden wiskunde en natuurkunde, om te documenteren hoe met behulp van de muziek een verstevigde kennis van wiskunde en natuurkunde bereikt kan worden. Als componist heeft hij ruim 30 televisieproducties gecomponeerd, talrijke werken voor harmonieorkest en orkest geschreven, waaronder drie symfonieën. Naast de opdrachten voor televisie- en omroepmaatschappijen schreef hij ook tunes voor bijvoorbeeld Nintendo en soundtracks voor de New York Yankees en de Giants.
Misty van Erroll Garner. Amicitia tesamen met de prachtige vrouwelijke stem van Imke Heitzer. Voor de tweede keer in haar muzikale carrière zong het talentvolle ‘Meidsje van Gekruuts’ samen met Amicitia, tijdens het concert met het prachtige nummer ‘Misty’.
Rushmore van Alfred Reed. Dirigent Frans Bemelmans en zijn muzikanten vervolgens in het programma met wederom een werk van de Amerikaanse componist Alfred Reed. Na Musicmakers het prachtige gedragen werk Rushmore, welk verwijst naar Mount Rushmore, een Amerikaans nationaal monument, gelegen in de Black Hills in South Dakota. Het monument toont 18 meter hoge, uit graniet gehakte portretten van vier Amerikaanse presidenten: George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln.
Theme from The Terminal Wie aan Amerika denkt, denkt aan talloze films. Eén hiervan is de Amerikaanse dramafilm The Terminal van Steven Spielberg uit 2004. Het verhaal gaat over een man die vastzit op een vliegveld, omdat hem de toegang wordt ontzegd tot de Verenigde Staten. Een zeer actueel thema dus! Soliste Mandy Stolman en haar eigen harmonie Amicitia.
76 Trombones
‘The Music Man’ is een Amerikaanse muziekfilm uit 1962. De film is gebaseerd op de gelijknamige Broadway-musical van 1957 met dezelfde naam. Meredith Willson schreef deze musical, waaronder het bekende muziekwerk ‘76 trombones’.
Strike up the Band – George Gershwin
Na de pauze zonder aankondiging ‘Strike up the band’, gezongen en gespeeld door Imke Heitzer en Amicitia Banholt. “Strike Up the Band ” is een lied uit 1927 gecomponeerd door George Gershwin.
Strike up the band tijdens de generale repetitie
The Wizard of Ozz van arrangeur James Barnes Het volgende muziekwerk “The Wizard of Oz” bevat de muziek van de gelijknamige Amerikaanse musical/fantasyfilm uit 1939. De film draait om de 15-jarige Dorothy, die met haar tante en oom en hondje Toto in een boerderij in het Amerikaanse Kansas woont. Wanneer op een dag een tornado hun huis treft, kunnen Dorothy en Toto als enigen niet op tijd in de schuilkelder onder het huis komen. Ze zijn gedwongen in het huis zelf te schuilen. Het huis wordt door de tornado echter weggeblazen naar het magische land van Oz.
Fever – Eddy Cooley “Fever” is een lied geschreven door Eddie Cooley en John Davenport
Fever werd gezongen door Elvis Presley, Madonna, The McCoys, La Lupe and Beyoncé. Aan deze artisten voegde zich deze avond Serge Gulikers en enkele leden van Amicitia.
I feel pretty “I Feel Pretty” is een lied uit de musical West Side Story uit 1957. In de musical is Maria zich er nog niet van bewust dat haar liefje, Tony, net haar broer Bernardo heeft gedood. In de bruidswinkel waar ze werkt, zingt Maria over gelukkig zijn en zich mooi voelen omdat ze “geliefd is bij een knappe, geweldig jongen” Terwijl haar collega’s haar plagen met haar domme gedrag.
Deze avond was het de schoonheid van Noorbeekse afkomst die zorgde voor de vertolking van I Feel pretty.
Elvis Presley medley Amicitia vervolgde het programma met een medley van beroemde Elvis-liedjes. Elvis Aaron Presley werd geboren op 8 januari 1935 in de staat Mississippi en was een Amerikaans zanger en acteur. Hij wordt vaak The King of Rock and Roll of kortweg The King genoemd en geldt als een van de meest significante culturele iconen van de twintigste eeuw.
New York, New York Wie Amerika zegt, zegt onder andere ook New York, dus die stad mag in een muzikale reis door Amerika niet ontbreken. New York, New York is de titel van de soundtrack van de gelijknamige musicalfilm uit 1977. Het nummer “New York, new York” werd vertolkt door onze eigen Limburgse Frank Sinatra, Serge Gulikers.
Het concert werd afgesloten met een toegift. Stars and Stripes (march).
Stars and Stripes Forever is bij wet sinds 1987 de nationale mars van de Verenigde Staten. De mars wordt beschouwd als het magnum opus van de Amerikaanse componist en US Marine band leader John Philip Sousa, die bekend staat als “The March King”. Hij componeerde het werk in 1896 aan boord van een schip dat hem naar Europa bracht. Hij bracht het werk bij vrijwel ieder concert dat hij gaf ten gehore. Er is één opname – uit 1909 – bewaard gebleven waarop Sousa de mars zelf dirigeert. Zijn naam leeft nog steeds voort in een naar hem genoemd instrument, U raadt het al, de Sousafoon.
Het was een prachtige avond waarbij alle aanwezigen met volle teugen hadden genoten. Het was zeer indrukwekkend en muzikanten, solisten, zangers en dirigent kregen alle lof!
Ontzetted veel dank:
- Leden van de muziekcommissie
- Dirigent Frans Bemelmans
- Dirigent Marc Houben
- Imke Heitzer en Serge Gulikers
- Roger Flamand
- Alle leden van Mherimba
- Alle leden van ons Harmonieorkest
- Firma Opreij uit Margraten
- Two Sound
- CV de Boemelere
- Bart Troisfontaine
- Zaalbeheerders Ria en Sjef Roijen
Het talrijk aanwezige publiek
Niet alleen bij het opbouwen van het decor en de tribune hebben diverse leden en bestuursleden geholpen, maar ook bij het afbreken. Op zondagochtend waren maar liefst 16 mensen aanwezig om alle zaken weer netjes op te ruimen. Om 11.00 uur was onze zaal weer ‘schoon’ en kon er aan de koffie en vlaai worden begonnen.
Allen hartelijk dank.